Instrumente de evaluare clinica

Impreuna, Intervurile Clinice Structurate – SCID [SCID-I CV, SCID-I RV/P, SCID-I RV/NP, SCID-I RV/PS, SCID-II (incluzand chestionarul de personalitate), KID-SCID] si Sistemul de Evaluare Clinica – SEC constituie o Platforma de Psihodiagnostic si Evaluare Clinica Validate Stiintific (evidence-based assessment) (PEC), cu implicatii majore asupra tratamentului tulburarilor mentale, a tulburarilor care cuprind In etiopatogeneza factori psihologici si In optimizarea si promovarea sanatatii. Ea reprezinta the state of the art In acest domeniu, In acest moment. Universitatea Babes-Bolyai – International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health – are drepturile exclusive pentru Romania pentru toate variantele de SCID, pentru SEC si platforma PEC.

SCID si SEC (PEC) se constituie Intr-o tehnologie avansata In domeniul clinic (cercetare si practica) care permite diagnosticul si evaluarea clinica validate stiintific, ancorand utilizatorul In paradigma „scientist-practitioner”, paradigma care Ii asigura o practica clinica validata stiintific cu eficienta maxima pe care o permite cunoasterea actuala din domeniu.

I. Interviurile clinice structurate (SCID) pentru tulburarile clinice cuprinse In Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM)

In domeniul tulburarilor mentale si de comportament unul din repere fundamentale In diagnosticul tabloului clinic Il constituie „Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale” (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders; DSM), publicat de „American Psychiatric Association”. El a ajuns la editia a patra revizuita si se asteapta ca a cincea editie sa fie publicata In 2013. La noi in tara (DSM-IV-TR) a fost tradus de „Asociatia Psihiatrilor Liberi din Romania”, In anul 2003. Pentru a putea utiliza corect diagnosticul pe baza DSM este necesara utilizarea unor interviuri clinice structurate. Trei astfel de interviuri sunt fundamentale, acoperind prin module specifice categoriile de diagnostic cuprinse In DSM.

1. Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile de pe Axa I a DSM (SCID-I);

2. Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile de pe Axa II a DSM (SCID-II);

3. Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile Sugarului, Copilului si Adolescentului (KID-SCID).

SCID-I CV (Versiunea Clinica/Clinician Version)

Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile de pe Axa I a DSM-IV (SCID-I) este un interviu semistructurat In vederea diagnosticarii principalelor tulburari de pe Axa I a DSM-IV (American Psychiatric Association, 1994). Interviurile clinice structurate au fost elaborate cu scopul de a creste fidelitatea diagnostica prin standardizarea procesului de evaluare si de a spori validitatea prin facilitarea aplicarii criteriilor de diagnostic din DSM-IV si aprofundarea unor simptome care altfel ar putea fi trecute cu vederea. In ciuda importantei acestor scopuri, atat In context clinic cat si de cercetare, complexitatea si lungimea majoritatii interviurilor structurate au limitat utilizarea lor la studii de cercetare. Unul dintre obiectivele elaborarii SCID a fost producerea unui instrument eficient si usor de utilizat care sa permita transpunerea avantajelor interviului structurat In context clinic.
SCID-CV a fost elaborat pentru ca o modalitate de asigurare a unor evaluari standardizate. El include o Brosura de Administrare care poate fi reutilizata si o Fisa de Evaluare de unica folosinta. SCID-CV acopera doar categoriile diagnostice cel mai frecvent Intalnite In practica clinica si exclude majoritatea subtipurilor si specificantilor cuprinsi In Versiunea de Cercetare

Componente:

SCID-I RV (Versiunea de Cercetare/Reseach Version)

Versiunea de cercetare a SCID (SCID-I RV) este mai lunga decat cea Clinica (SCID-I CV) deoarece ea cuprinde evaluari ale unor subtipuri clinice, a severitatii, specificantilor de evolutie si tulburari care sunt utile din punct de vedere diagnostic pentru cercetatori, dar pot sa nu prezinte interes pentru clinicieni (vezi mai jos).
Ordinea Intrebarilor din SCID-RV este astfel gandita Incat sa aproximeze procesul de diagnostic diferential al unui clinician cu experienta. Tinand cont de faptul ca criteriile de diagnostic din DSM-IV sunt Incorporate In SCID-RV si evaluate pe masura ce interviul progreseaza, clinicianul testeaza In permanenta ipoteze diagnostice. In cazul unora dintre tulburari, criteriile de diagnostic nu sunt prezentate In ordinea din DSM-IV, ci au fost reordonate pentru ca interviul sa fie mai eficient si mai usor de realizat.

Continut SCID-I RV
Acest pachet contine toate materialele de care aveti nevoie pentru a elabora o versiune SCID adaptata scopurilor dumneavoasta. Ele sunt incluse In urmatoarea ordine:

SCID-II (Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile Clinice de pe Axa II a DSM)

Interviul acopera 11 Tulburari de Personalitate din DSM-IV si categoriile din anexa: Tulburarea de Personalitate Depresiva si Tulburarea de Personalitate Pasiv-Agresiva.
Chestionarul de Personalitate SCID-II este utilizat ca instrument de evaluare pentru a scurta timpul de evaluare necesar administrarii SCID-II. Dupa completarea chestionarului de catre pacient (durata: 20 de minute), evaluatorul Incercuieste numerele aflate In stanga itemilor SCID-II care corespund itemilor din chestionar la care s-a raspuns cu “da”. Cand este utilizat testul SCID-II evaluatorul trebuie sa noteze doar itemii la care s-a raspuns afirmativ, considerand ca raspunsul “nu” la chestionar presupune acelasi raspuns si la Intrebarea pusa de elvaluator.

Manualul contine informatii utile:

Componente:

KID-SCID (Interviul Clinic Structurat pentru Tulburarile Sugarului, Copilului si Adolescentului)

Interviul Clinic Structurat pentru DSM-IV, versiunea pentru Copii (KID-SCID), este un instrument semistructurat nou, proiectat pentru a genera diagnostice pediatrice conform Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale, care are la baza varianta pentru adulti a SCID. Aceasta prima versiune contine module pentru Tulburarile de Comportament Disruptiv, Episoadele Afective si Psihotice, Tulburarile Afective si Psihotice, Tulburarile Anxioase, Tulburarile In Legatura cu Alcoolul si Substantele si Tulburarile de Adaptare.
KID-SCID este destinat spre a fi administrat de catre clinicieni specializati In sanatate mintala si permite diagnosticarea unor tulburari psihiatrice generale si pediatrice In conformitate cu DSM-IV. Interviul este Impartit In mai multe module, fiecare modul evaluand o anumita clasa de tulburari. Dupa sectiunea de cotare exista un interviu general, urmat de modulele de diagnostic propriu-zise.

Componente:
Module de interviu diagnostic pentru fiecare Tulburarile de Comportament Disruptiv, Episoadele Afective si Psihotice, Tulburarile Afective si Psihotice, Tulburarile Anxioase, Tulburarile In Legatura cu Alcoolul si Substantele si Tulburarile de Adaptare.

II. Sistem de Evaluare Clinica (SEC)

Probele psihologice cuprinse In SEC (adresate copiilor, adolescentilor sau adultilor) au fost selectate pornind de la paradigma psihodiagnosticului si evaluarii clinice validate stiintific. Astfel SEC cuprinde:

Unele scale incluse In SEC masoara constructe identice si/sau similare; ele pot fi utilizate ca modalitati alternative de evaluare, atunci cand: (1) masuratorile repetate cu aceeasi scala pot fi distorsionate si (2) se doreste confirmarea unui rezultat din surse multiple (lucru important In domeniul clinic). Asadar, SEC, prin modul In care a fost elaborat, reprezinta astazi unul dintre cele mai avansate – the state of the art – sisteme de psihodiagnostic si evaluare clinica validate stiintific. Noi scale/probe psihologie pot fi adaugate acestui sistem – SEC – doar daca: (1) ele evalueaza noi componente validate stiintific ale starii de boala/sanatate si/sau ale mecanismelor de patogeneza/sanogeneza, identificate prin studii de specialitate, care aduc un plus de cunoastere semnificativ clinic fata de cele deja incluse In SEC; (2) au calitati psihometrice foarte bune. Utilizarea SEC presupune cunostinte fundamentale de psihologie clinica si psihodiagnostic si se face In conditiile respectarii stricte a deontologiei profesionale.

Componente:

Pentru comenzi vezi la www.rtscluj.ro

Comments

Leave a Reply
Metal Music Videos psychotherapy directory resources wordpress consulting travel blog